Bardienst Instructie

Je gaat bardienst draaien. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het reilen en zeilen van de vereniging, immers "baan 7" is onmisbaar voor de onderlinge binding. Hiervoor alvast hartelijk bedankt!

Om de bardienst soepel te laten verlopen, vragen we je aandacht voor enkele zaken.
Voor meer gedetailleerde informatie over verschillende onderwerpen kun je terecht bij de supervisor.

Algemeen

  • Zijn er problemen of vragen, bel dan je supervisor. Zijn/haar naam staat op het bardienstschema (zie e-mail of in de geldkist of op het bardienst-rekje).
  • Vraag de supervisor of degene van wie je de bardienst overneemt, of er nog bijzonderheden zijn. Geef je opvolger ook eventuele bijzonderheden door.
  • Komt je opvolger niet opdagen, bel hem/haar of waarschuw de supervisor en wacht tot deze komt.
  • Geef tijdens je bardienst het goede voorbeeld: drink zelf geen alcoholische drank en spreek rokers aan op het feit dat roken in het clubhuis niet is toegestaan.

Bar"techniek"

  • Maak bij aanvang de bar startklaar (de verlichting aanmaken, de muziek aanzetten, kopjes klaarzetten, glazen spoelen, viltjes en kleine afvalbakjes op de bar en de tafels).
  • Kun je niet tappen, vraag dan je supervisor of je voorganger hoe het moet.
  • Controleer de barvoorraad en vul tijdig aan vanuit de koelcel.

Financiën

  • Bij opening en sluiting van de bar wordt steeds door twee personen (waaronder de supervisor) de kas opgemaakt. Alles wordt genoteerd op de dagstaat, die er voor iedere dag afzonderlijk in de geldkist zit. Beiden zetten hun handtekening onder de telling.
  • De consumpties worden afgerekend volgens de prijslijst (hangt achter de bar).
    ½ bon = € 0,60; 1 bon = € 1,20 en 1½ bon = € 1,80
  • Alles moet contant betaald worden met geld of door afschrijving op de bonkaart.
  • Bonkaarten kosten € 5,00 of € 10,00. Van kaarten wordt geen (wissel-)geld teruggegeven, contante bijbetaling is natuurlijk wel mogelijk.
  • Ook bestuurs- en commissieleden dienen contant of met een kaart af te rekenen bij verenigingsactiviteiten. Voor vergaderingen en competitie gelden speciale consumptieformulieren.
  • In principe worden er uit de kas geen rekeningen betaald. Is dit toch onvermijdelijk, zorg ervoor dat er een rekening in de geldkist komt en meldt het de supervisor, die dit op de kasstaat vermeldt.

Hygiëne

  • Spoel bij aanvang altijd de glazen.
  • Controleer uiterste houdbaarheidsdata op verpakkingen.
  • Doe regelmatig de afwas, en laat in ieder geval bij sluiting geen vuile vaat staan.
  • Indien je de afwasmachine gebruikt volg dan de instructies boven het aanrecht en maak na afloop de machine schoon (= o.a. leeg laten lopen).
  • Ruim regelmatig de rommel op de bar en tafels op (melkcups, koekpapiertjes enz.). Op de momenten waarop je wacht op eventuele klanten mag je gerust extra schoonmaakwerkzaamheden verrichten in het clubhuis (zie lijst op diepvries in de bijkeuken).
  • Zet bij de sluiting alle glazen en kopjes (SCHOON en droog) rechtop weer in de kast. Zet geen vuile glazen weg.
  • Reinig met heet water & afwasmiddel de RVS delen van de bar en het keukenblad. Leg de spoelborstels in een bak met heet water en soda (ligt onder het aanrecht).
  • Maak na afloop de afvalbakjes op de tafels schoon en ruim ze op. Verwijder "groot" afval en vuile bierviltjes. Poets met een geel doekje de tafels en de bovenkant van de bar. Wrijf met theedoek de bar en RVS delen droog om streepvorming te voorkomen. Zet het meubilair weer op zijn plaats; ook de stoelen die buiten staan.

Veiligheid.

  • Controleer bij het sluiten dat er nergens vuur brandt.
  • Kijk of het elektrische fornuis, de frituur, het koffiezetapparaat, de soepketel en de afwasmachine uit zijn.
  • Staat de vrieskist (voor de ijsjes) aan en zijn de schuiven goed dicht?
  • Sluit de tap af als hij aangesloten is (zwarte kraantjes in de koelcel).
  • Maak alle licht uit, ook op de toiletten, in de kleedkamers en de buitenverlichting.
  • Altijd op slot doen:
    Deur van hal naar bijkeuken (bij voorkeur ook dicht laten tijdens bardienst)
    Deur van hal naar kantine (let op de schuifjes in de dubbele deur)
    Alle buitendeuren (ook de achterdeur bij tennismuur en de grote schuifpuien naar terras)
    Poorten van het tennispark.

Ter afsluiting:

De 3 prioriteiten tijdens je bardienst kun je samenvatten met FGH. Ofwel:
  F staat voor Financieel; eerlijk afrekenen en zorgen voor een goede omzet/winst.
  G staat voor Gezelligheid; een goede sfeer, zowel voor als achter de bar.
  H staat voor Hygiëne; gaat over sociaal gedrag en over veilig omgaan met eten en drinken.